Woensdag 1 augustus deelde Nils Gerritsen zijn ervaringen en kennis als telecommonteur op kantoor van Guidion onder het mom van ‘Wat is er aan de hand in expertland?!’ Nils houdt zich als zelfstandig monteur onder andere bezig met het oplossen van WiFi-problemen en deelde vol enthousiasme een drietal tips.

Wie is Nils Gerritsen?

Sinds vijf jaar werkt Nils als zzp’er samen met Guidion. Hij deelt graag zijn brede kennis als telecommonteur en laat dan ook eens in de paar maanden iemand van Guidion of medewerkers van Guidion’s telecompartners XS4all of Telfort een werkdag met hem meelopen.

Normaal werk je alleen, maar tijdens de meeloopdagen doe je het samen. Het zorgt voor wederzijds begrip en ik kan input geven voor verbetering. Bovendien is het natuurlijk erg gezellig als iemand met mij meeloopt!’

Ook voert Nils via Guidion klussen uit voor Aurum. Hij installeert bij mensen thuis in de meterkast het Aurum-meter dat het energieverbruik van de klant inzichtelijk maakt. Naast zijn Guidion-werkzaamheden organiseert Nils via zijn eigen bedrijf een zogeheten InBijlmeringscursus. De cursus verhoogt de betrokkenheid bij inwoners van de Bijlmer via een pubquiz. Hoewel dit nog in de kinderschoenen staat is hij bezig om dit samen met een vriend uit te breiden. ‘Guidion is een hele mooie uitvalsbasis om je eigen werkzaamheden goed te kunnen combineren’, aldus Nils.

3 tips voor een betere WiFi-verbinding

Welke stappen kun je nemen om jouw WiFi-verbinding optimaal te laten werken? Nils geeft de volgende nuttige tips:

Tip 1: De plaatsing

De eerste tip is de plaatsing van de (modem)router. Het is verstandig om de (modem)router niet in een meterkast te hangen of weg te stoppen. Hierdoor blokkeer je namelijk het signaal. Voor DSL-verbinding is het daarnaast wel belangrijk om het modem op het ISRA-punt aan te sluiten. Vaak zit het ISRA-punt op de begane grond van een huis. Tot slot, plaats geen (vochthoudende) apparaten, zoals een aquarium of simpelweg een vetplant rondom het modem, want ook dat blokkeert het WiFi-signaal.

Tip 2: De kanalen

Als tweede tip geeft Nils mee dat je goed moet letten op de kanalen. Buren kunnen allemaal op kanaal 1 zitten, omdat dat dat vaak zo standaard wordt ingesteld. Als meerdere routers op 1 kanaal zitten, zorgt dat voor een storing in de lucht. Waarom? Als er meerdere routers op hetzelfde kanaal zitten, wordt het te rumoerig en kunnen bijvoorbeeld een router en Samsung telefoon niet met elkaar communiceren omdat ze elkaar niet kunnen verstaan door de drukte in de lucht. Kies daarom een kanaal uit dat wat rustiger is. Dit is eenvoudig aan te passen! Ga naar de instellingen van je router door het IP adres in te typen van je router dat meestal begint met 192.168.x.x. Het IP-adres staat vaak aan de achterzijde van de router op een sticker. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je het merk van de router op Google zoeken met het modelnummer.

Tip 3: WiFi-repeater

De laatste tip is het gebruikmaken van een WiFi-repeater. Als voorgaande tips niet werken en je bijvoorbeeld een woning hebt van drie verschillende verdiepingen kun je gebruik maken van een WiFi-repeater. Door het modem op de begane grond aan te sluiten, kun je op de eerste etage een WiFi-repeater neerzetten. Deze repeater pakt het WiFi-signaal draadloos op en stuurt het door naar de bovenverdieping. Als de vloeren te dik zijn, kun je meestal geen gebruik maken van een WiFi-repeater en kun je beter bekabelen naar de eerste etage en er een accesspoint neerzetten. Wanneer bekabelen niet mogelijk is,  kun je voor een homeplug systeem  kiezen. Die verzendt de data over het stroomnet naar een andere kamer waarna hij daarna weer met wifi verzonden wordt. Ook zijn er mesh-netwerken, maar dat is op dit moment nog een prijzige oplossing.

Lijkt het jou ook leuk om WiFi-problemen op te lossen en aan de slag te gaan als Guidion-monteur? Bekijk onze opdrachtenpagina.