Installatietechniek alleen voor mannen? Zeker niet! Het ondernemersnetwerk van Guidion telt bijna 1300 Guidion-monteurs, waarvan zeven vrouwelijke monteurs. Eline Dekker is een van deze zeven onderneemsters. Hoe is het om als vrouw te werken in de technische sector?

Naast installatiemonteur ook kunstenares

Eline is zzp’er en werkt nu ruim vier jaar samen met Guidion als installatiemonteur. Naast haar werkzaamheden als telecominstallateur geeft zij parttime les op de fotoacademie en noemt zij kunst en videomontage ook een van haar grote hobby’s. Bovendien heeft zij een eigen bedrijf: Eyeline Video, een digitaal audiovisueel productiebedrijf gevestigd in Amsterdam. Eline vult haar eigen werkzaamheden voor gemiddeld 2,5 dag per week aan met opdrachten van Guidion en bezoekt dan ongeveer zes klanten per dag. ‘Doordat Guidion ervoor zorgt dat mijn agenda goed wordt aangevuld, kan ik mijn eigen werkzaamheden als kunstenares perfect combineren.’ Het contact met Guidion verloopt erg goed en zij vindt haar werk als Guidion-installateur goed voor haar ondernemersnetwerk.

Van krotten tot aan penthouses

Guidion-monteur Eline rijdt in de regio Amsterdam en zij vindt het vooral erg leuk dat zij op zo veel verschillende plekken komt bij particulieren thuis, van krotten tot aan penthouses. Normaal gesproken kom je niet in zoveel verschillende soorten woningen, maar door mijn werkzaamheden als Guidion-monteur wel. Dat maakt het werk echt afwisselend.

Reacties klanten

Eline vertelt dat haar klanten vaak erg verbaasd zijn als zij de deur openen voor haar, maar dat zij eigenlijk vooral ook erg veel complimenten  krijgt. Er zijn klanten die het juist fijn vinden dat er een vrouw langskomt. Je hebt als installatatiemonteur namelijk veel contact met de klanten, waardoor communicatie erg belangrijk is. ‘Ik hoor wel eens van klanten dat vrouwen beter luisteren naar de wensen van de klant en meer tijd nemen. Verder bouw ik voor mijn gevoel een band op met de klanten. Ondanks dat ik misschien maar een uur thuis ben bij de klanten, heb ik het idee dat ik ze goed leer kennen.’
Toch maakt Eline nog wel eens mee dat sommige klanten de combinatie van techniek en vrouw niet helemaal vertrouwen. Eline bewijst echter het tegendeel: ‘Als ik een probleem heb verholpen, zie ik soms verbaasde gezichten. Dat verbaast mij dan weer, maar ik stel de klant tevreden en dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.’

Lijkt het jou ook leuk om aan de slag te gaan als telecominstallateur? Bekijk dan nu de opdrachtenpagina!