Afgelopen week nam Guidionmonteur Mohammed onze collega Sabine mee tijdens een installatiebezoek in een nieuwbouwwijk in Weesp, niet zonder uitdagingen. Mohammed is vorig jaar als zzp’er een samenwerking aangegaan met Guidion. Sabine doet verslag!

Starten als zzp’er

Het is najaar 2018 als Mohammed zich via deze website aanmeldt voor opdrachten. Als elektricien is hij op dat moment geïnteresseerd in het project ‘Slimme boilers’. Hij huurt een busje en schrijft zich in als zzp’er bij de Kamer van Koophandel om de samenwerking met Guidion te starten. Zijn onderneming Installaties Giro is vanaf dan een feit en hij gaat vol enthousiasme als gecertificeerd monteur aan de slag.

Na een paar maanden loopt het project ‘Slimme boilers’ ten einde en Mohammed heeft de smaak te pakken. Hij voert dan ook veel klussen uit op het gebied van installatie en onderhoud van cv-ketels. Mohammed specialiseert zich verder in storingen en onderhoudswerkzaamheden, water-gas, datanetwerken, groepenkasten en kent inmiddels de fijne kneepjes van elektrotechniek en loodgieterswerk.

Klussen flexibel combineren

Nu deelt hij zijn agenda flexibel in en combineert hij zijn eigen klussen met een aantal dagen, waaronder soms de zaterdag, gevuld met Guidion-opdrachten in de omgeving van Amsterdam. Dit zijn vooral opdrachten waarbij hij de slimme thermostaat Toon installeert en aansluitingen van de Toon op zonnepanelen bij particulieren thuis.

Geen standaard installatie

Zo ook deze dinsdagmiddag. Mohammed biedt aan om mij op te halen op het kantoor van Guidion in Amsterdam. Nou, graag natuurlijk! Zo kunnen we gelijk al een beetje kletsen. Aangezien de wijk in aanbouw is, is het even zoeken naar het juiste adres en aangekomen bij de klant blijkt dat het geen standaard installatie wordt. De klant beschikt namelijk over twee thermostaten die de temperatuur op de verschillende verdiepingen regelen. Aan Mohammed de taak om ervoor te zorgen dat de Toon de energie registreert die door de zonnepanelen wordt opgewekt (en de energie die teruggeleverd wordt aan het netwerk) en het klimaat regelt op de begane grond. De gewone thermostaat kan dan worden gebruikt voor de temperatuur op de eerste verdieping.

Ook in de meterkast is genoeg te doen, onder andere het verplaatsen van de transformator voor de deurbel. De klant is zeer geïnteresseerd en wil de hele installatie meemaken, tijdens het werk geeft Mohammed dan ook uitleg bij alles wat hij doet. Hierbij verliest hij ook de veiligheid niet uit het oog en sluit hij consequent de meterkast af (lockout-tagout procedure) wanneer hij iets bij de cv-ketel of de thermostaten moet doen.

Topservice op alle vlakken

Na ruim twee uur zwoegen, langer dan normaal door de extra werkzaamheden aan de tweede thermostaat en de beltransformator, in binnentemperaturen van 26-29 graden celsius, laat Mohammed de installatie werkend achter bij een hele blije klant. Ik heb weer wat bijgeleerd (technische zaken maar ook hoe we alle Guidionmonteurs zo goed mogelijk kunnen helpen om efficiënt te rijden) en zal zeker deze ervaring delen op kantoor. Uiteindelijk geeft Mohammed me ook nog een slinger naar Amsterdam-West, wat een service!

Mohammed, dank voor al je uitleg, de haal-en-breng-service en de gezellige praatjes.

Wil jij ook als monteur aan de slag? Kijk dan eens naar klussen op onze opdrachtenpagina.