De Nederlandse energieonderneming Eneco kwam bij Guidion op kantoor met een escape room. Deze is ontworpen om monteurs en het management te trainen in het kader van veiligheid. Tijdens deze veiligheidsdag werd er aandacht besteed aan veiligheid in de praktijk. Hartstikke leuk natuurlijk, maar met de mobiele telefoons in een blender is het extra spannend.

De Escape Room

De training wordt gegeven onder leiding van Wim Snel, veiligheidskundige bij Eneco. Voor aanvang worden de mobiele telefoons ingezameld en in een blender gestopt. Wanneer je niet binnen de tijd de escape room ’ontsnapt’, wordt de blender aangezet. Rondom het Chinese stadje ‘Woei’ moeten windmolens worden geïnstalleerd.De deelnemers worden onderverdeeld in een projectteam en een operationeel team. Voor een goede samenwerking is communicatie tussen de twee teams belangrijk. De opdrachten komen overeen met hoe het er in de realiteit aan toe gaat: situaties en risico’s worden beoordeeld en veiligheidscertificaten moeten worden behaald. Ook Guidion-monteur Winston Elliot was aanwezig.’Wat ik fijn vond aan de opdrachten was dat de samenwerking werd benadrukt. Als het projectteam hun doel niet behaalt, is het voor het operationele team moeilijk om verder te gaan,’ zegt hij.

De laatste test

De laatste handeling voor de monteurs is een stekker in een stopcontact steken. Hierbij zijn er twee uitkomsten mogelijk: als er een fout is gemaakt bij de installaties gaat de blender aan. Zijn de installaties correct gedaan, dan gaan de windmolens aan. Op het moment van de waarheid – en 12 minuten vóór tijd – gaat de laatste windmolen aan. De mobiele telefoons zijn gered! Het belang van een goede samenwerking en een duidelijke taakverdeling is deze ochtend weer benadrukt en die les neemt team Kwaliteit van Guidion zeker mee in hun werk.

Wil jij een expert worden op het gebied van installaties? Bekijk dan onze opdrachtenpagina.