Heb je daar ook wel eens last van, een hele bureaulade vol met verschillende opladers, maar niet één is de juiste? De Europese Commissie (EC) vindt dat de universele telefoonlader terug van weggeweest is!

Kosten en baten

De Commissie zal binnenkort een studie doen naar de effecten, om te vergelijken wat de kosten en baten zijn van verschillende andere opties. Aan de hand hiervan zal duidelijk worden op welke manier en óf de EC gaat ingrijpen. Volgens Marie-Claire van den Berg, van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, is ingrijpen niet alleen goed nieuws voor de afvalberg. Het scheelt ook energie en grondstoffen die nu nog worden gebruikt om al die verschillende opladers te maken. Verder zegt zij dat ze te spreken is over het ingrijpen. Iedereen heeft wel meerdere ongebruikte opladers thuis en dat is zonde! Al bijna tien jaar lang probeert de EC om de telefoonfabrikanten te overtuigen om een universele lader te introduceren.
‘Jaarlijks leveren oude laders meer dan 51.000 ton aan elektronisch afval op. Ook is de wildgroei aan soorten laders erg onhandig voor consumenten’, aldus de EC.

Vrijwillige overeenkomst

Veertien bedrijven tekenden al in 2009 vrijwillig een overeenkomst om hun opladers bij de nieuwe telefoons vanaf 2011 op elkaar af te stemmen. Zo tekenden onder meer Samsung, Nokia en Huawei de overeenkomst. Hoewel Apple ook instemde, maakt het merk nog steeds opladers die afwijken. In 2012 verviel de afspraak, maar een deel van de eerdere ondertekenaars gaf wel in 2013 en 2014 aan nog de intentie te hebben om de universele oplader te gebruiken. In 2012 verviel de afspraak. Een deel van de eerdere ondertekenaars gaf wel in 2013 en 2014 aan nog altijd de intentie te hebben om opladers te maken die op zoveel mogelijk smartphones aansluiten. Een voorbeeld van een universele lader die momenteel veel gebruikt wordt is de USB-C kabel.

Bron