Verwacht jij dit jaar een wijziging in jouw inkomsten? Geef het aan bij de belastingdienst, want het heeft gevolgen voor de hoogte van jouw aanslag.

Jaarlijks jouw inkomen inschatten

Met een wisselend inkomen als zzp’er, moet je goed opletten met wat je bij de belastingdienst aangeeft. Grote verschillen in jouw jaarinkomsten hebben namelijk impact op wat je terugkrijgt of moet betalen. Daarom is het belangrijk dat je een schatting maakt van stijgingen of dalingen van jouw inkomen.

Persoonlijke veranderingen

Een persoonlijke verandering heeft betrekking op jouw persoonlijke situatie. Krijg je bijvoorbeeld een kind, start je een eigen bedrijf of ga je scheiden? Geef de verandering aan in jouw voorlopige aanslag, want het heeft invloed op wat je betaalt. Zo voorkom je dat je te veel betaalt of maandelijks te weinig terugkrijgt. Meer persoonlijke veranderingen heeft de belastingdienst weergegeven in de afbeelding hieronder.

Wijzigingen doorgeven

Gedurende het jaar kan je ook nog jouw verwachte inkomsten doorgeven. Zo beperk je de kans dat je het hele jaar te veel of te weinig belasting betaalt. Volgens het onderzoek ‘Financiële veerkracht van zzp’ers bij een fluctuerend inkomen’ van Wijzer in geldzaken blijkt dat twee derde van de zzp’ers een wisselend inkomen heeft. Klopt er iets niet op je voorlopige aanslag voor 2019? De wijzigingen kan je via deze link doorgeven.

Wil jij starten met jouw eigen onderneming en heb je een vraag hierover? Guidion helpt je graag, mail naar community@guidion.net

Bron: zzp-nederland.