Vorig jaar presenteerden de energiebedrijven, installatiebranche en de milieubeweging het voorstel om al over drie jaar enkel alternatieven te installeren. De verwarming draait waarschijnlijk dus grotendeels op de warmtepomp in plaats van de cv-ketels en gaskachels. Het Parool publiceerde deze week een interessant artikel, hier kort samengevat.

De werking van de warmtepomp 
Niet iedereen weet hoe een warmtepomp nou eigenlijk precies werkt. Het is voor bewoners van groot belang om je goed te laten adviseren over de installatie van een warmtepomp. In een omgeving waar veel mensen dicht op elkaar wonen kunnen warmtepompen voor problemen zorgen. Denk hierbij aan geluidsoverlast die veroorzaakt wordt door ventilatoren die buiten geplaatst zijn en simpelweg ruimtegebrek. Op langere termijn is het overall de beste oplossing, zo ook in de grote stad ook al klinkt dat misschien onwaarschijnlijk. Op onderstaande afbeelding zie je de werking van de drie verschillende soorten warmtepompen.

In 2050 vervijfvoudiging van het elektriciteitsverbruik
Verder is er ook nog het stroomnet, dat niet overal opgewassen is tegen zoveel elektrische verwarming dicht op elkaar. Alliander is een netbeheerder en houdt rekening met een vervijfvoudiging van het elektriciteitesverbuik in 2050 en met overbelasting door alle warmtepompen, zonnepanelen, elektrische auto’s et cetera. Ook het Triple Solar is hiermee begonnen: een warmtepomp zonder dat een boorput of buitenunit nodig is.

Warmtepomppanelen
In Amsterdam is ongeveer 60 procent van de woningen geholpen met een aansluiting op het warmtenet. In steden liggen collectieve oplossingen meer voor de hand. Een warmtenet dat restwarmte van een datacenter, aquathermie of een retourleiding aanvoert, kan tegelijk voor de hele buurt worden opgekrikt door een industriële warmtepomp. Woningen uit de jaren dertig hebben, omdat ze kunnen putten uit elkaars warmte, elk maar vier ­panelen nodig. In hun eigen tempo kunnen ze, met betere isolatie, één voor één over op de warmtepomp. Denk bijvoorbeeld aan de Bilderdijkkade, daar delen ongeveer elf appartementen in twee panden één grote warmtepomp en honderd warmte­panelen.

Benieuwd naar het volledige artikel? Lees hier.
Wist je dat de afdeling Warmte en Koude van Guidion recent een informatiebijeenkomst over de inbedrijfsstelling van warmtepompen voor onze monteurs heeft georganiseerd? Lees hier het resultaat. Heb jij hier vragen over? Plaats een reactie of stuur een mail naar community@guidion.net