Is de centrale verwarmingsketel nog altijd dominant binnen de verwarmingsmarkt, of is het nu toch de hoogrendementsketel? Nutsbedrijf Alliander en netbeheerder Stedin brachten in augustus een publicatie uit waarin zij de trends binnen de warmtetransitiemarkt in kaart hebben gebracht.

Warmtepompen: een duurzaam alternatief

In 2017 werden er 15% meer waterpompen verkocht dan het jaar daarvoor. Een reden voor die groei is dat de waterpomp betaalbaarder wordt en ook minder schadelijk is voor het milieu. Dit komt doordat er geen directe CO2 uitstoot wordt gevormd, wat bij een cv-ketel wel gebeurt. Voor het gebruik van cv-ketels wordt namelijk nog steeds aardgas verbrand. Met het klimaatakkoord in gedachten – dat inhoudt dat Nederland vóór 2050 CO2-neutraal wil zijn – is een warmtepomp dus een duurzaam alternatief.

Hoogrendementsketel timmert aan de weg

In 2017 zijn er vijf keer meer hoogrendementsketels verkocht dan waterpompen. In vergelijking met de traditionele (VR)-cv-ketel, heeft de HR cv-ketel een hoger rendement. Het zit hem in het benutten van de warmte uit de waterdamp die vrijkomt bij de verbranding van gas. Bij een traditionele cv-ketel verdwijnt de waterdamp via de afvoerpijp, waar bij een HR ketel de waterdamp wordt benut voor het opnieuw verwarmen van water. Het aantal geïnstalleerde HR ketels in bestaande bouw nam lichtelijk af, van 377 duizend naar 370 duizend exemplaren.

Cv-ketel nog altijd dominant

De vraag naar alternatieven voor cv-ketels neemt toe, 70.000 huishoudens investeerden namelijk in installaties waarmee de woning deels of geheel aardgasvrij wordt verwarmd.
Vooralsnog is de cv-ketel nog steeds de meest gebruikte verwarming van Nederland. Dit komt vooral door het grote aantal cv-ketels dat de afgelopen jaren toe was aan vervanging en niet werd vervangen door een duurzamer alternatief.

Bewuster kiezen

Nederland wordt zich langzaamaan meer bewust van de duurzamere alternatieven. De stijging in de aankoop van warmtepompen en HR ketels laat zien dat steeds meer mensen bewust een keuze maken die milieuvriendelijker is. Toch staat de cv-ketel voorlopig op de eerste plaats, men is door het kostenplaatje toch geneigd om voor de cv-ketel te kiezen.

Lijkt het jou leuk om met cv-onderhoud aan de slag te gaan? Bekijk dan snel onze opdrachtenpagina.

Bron.