Vóór 2030 moet er 49% minder CO2-uitstoot zijn. Niemand ontkomt er aan, niet gek dus dat het Financieel Dagblad het Klimaatakkoord een van de grootste economische hervormingen in de Nederlandse geschiedenis noemt. Maar wat betekent dit voor de zonnepanelensector? Hier een klein overzicht van de meest belangrijke punten.

Overstap van gas naar elektrisch

Volgens de richtlijnen van het akkoord worden er de komende drie jaar massaal huishoudens van het gasnet losgekoppeld. Dit gaat over ongeveer 30.000 tot 50.000 gebouwen per jaar. Na 2021 worden er jaarlijks minimaal 50.000 huishoudens losgekoppeld en vanaf 2030 zelfs 200.000 per jaar. Verder gaat de belasting op aardgas flink omhoog met een stijging van 20 cent per kubieke meter, terwijl de belasting op elektriciteit zal dalen met 7,34 cent per kilowattuur. De vraag naar groene stroom zal de aankomende jaren flink groeien door deze maatregelen. Voor installateurs van zonneboilers, warmtepompen en zonnepanelen is dit een uitgelezen kans.

Monteurs een belangrijke factor

De arbeidsmarkt, scholing en het draagvlak van vakmensen zijn sterk bepalend voor het tempo waarop de wissel van gas naar elektriciteit plaatsvindt. Om de klimaatdoelstellingen mogelijk te maken zijn tienduizenden extra vakkrachten nodig, die nu al niet gemakkelijk te vinden zijn in de installatiebranche.

‘Door de verduurzaming wordt de vraag naar zonnepanelen steeds groter. Guidion kan daar een mooi steentje aan bijdragen door meer experts te werven en op te leiden voor deze branche.’ – Erwin, accountmanager Solar

Tegenwoordig hebben bedrijven steeds meer moeite met de werving van technisch geschoolde mbo’ers en hbo’ers. Voor de overheid dus de uitdaging om meer vakmensen te werven binnen deze sector.

Interesse om aan de slag te gaan in deze sector? Bekijk dan snel de opdrachtenpagina.