Het kan een lastige keuze zijn, moet je de computer afsluiten na gebruik of kun je hem beter aan laten staan? Als je de computer afsluit, duurt het meestal even voordat de computer weer opstart. Dit kan irritaties opleveren. Wat voor gevolgen heeft het eigenlijk als je de computer bijvoorbeeld 24 uur lang aan laat staan?

Elektriciteitsverbruik

Als je de computer 24 uur aan laat staan en er actief gebruik van maakt, kan dat veel geld kosten. Gemiddeld verbruikt een pc een vermogen van circa 150 watt, dat komt neer op 1300 kWh per jaar. Dat is zo goed als de helft van het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een Nederlands huishouden, oftewel zo’n 260 euro. Volgens de Consumentenbond is het stroomverbruik van een pc gemiddeld ongeveer 200 kWh per jaar (40 euro). Dit komt mede doordat de pc niet continu aan staat.

De computer helemaal uitzetten?
Het antwoord op de vraag: helemaal uit hoeft de computer niet! Als de pc in de gewone slaapstand staat, verbruikt de computer al een stuk minder energie. Het allerbeste is om de zogeheten ‘hibernate mode’ te gebruiken. Dat betekent dat na het afsluiten van de computer het systeem precies hetzelfde terugkomt als voor het afsluiten, inclusief de opstaande documenten en programma‚Äôs. Tevens gebruikt de pc in deze modus bijna geen stroom en start de computer snel weer op.

Heb je ook handige tips die je klanten kunt vertellen? Start als telecommonteur en bekijk onze opdrachtenpagina!

Bron