De hittegolf  van vorige week is vast niemand ontgaan en de volgende is alweer in aantocht. Hoewel je misschien zou denken dat warm weer gunstig is voor de eigenaren van zonnepanelen, blijkt het tegendeel waar!

Zonnepanelen werken minder goed in deze warmte. Als de temperatuur niet zo hoog was opgelopen, zouden de zonnepanelen veel meer elektriciteit opwekken. Hoe komt dat?

Professor Wim Sinke van TNO (de Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek) zegt het volgende:
‘Hoe warmer een zonnepaneel is, des te minder het paneel werkt. Op dagen als deze wordt een zonnepaneel heel heet, zo’n 65 graden. Dat is 30 graden hoger dan de omgevingstemperatuur. Zonnepanelen leveren in dit weer 15 procent minder op dan wanneer de zon even fel zou schijnen in de winter met een temperatuur van rond het vriespunt.’

Felle zon en kou

In principe is de ideale situatie voor zonnepanelen een heldere zon in de winter. Uiteindelijk is de zonnepaneelopbrengst afhankelijk van de temperatuur en felheid van de zon en het aantal uren dat de zon schijnt. Zodra de zon op een paneel schijnt, wordt er een elektrische lading vrijgemaakt dat zorgt voor de elektriciteitsproductie. Echter maakt warmte ook lading vrij en dat vermindert het effect van het zonlicht. Dit merk je het meest aan de elektrische spanning van het paneel, die wordt namelijk lager. De opbrengst wordt uiteindelijk bepaald door de balans tussen de effecten van de temperatuur van het zonnepaneel en de felheid van het licht.

Conclusie: In deze tijden van hittegolven wordt er dus wel meer elektriciteit opgewekt door de zon, maar net wat minder dan wanneer het koel en zonnig is. Daarom is de opbrengst nog altijd groter dan wanneer het minder zonnig zou zijn. Oftewel, het voordeel van de hitte is groter dan het nadeel van de warmte! Overigens loopt een zonnepaneel geen schade op door de hitte, maar doen de panelen het net wat rustiger aan dan normaal.

Benieuwd naar de opdrachten als installatiemonteur in de zonnepanelensector of andere sectoren? Bekijk dan onze opdrachtenpagina.

Bron