Je hebt er vast al over gehoord, het bijna science fiction-achtige verschijnsel: The Internet of Things. Niet alleen wij mensen zijn online door computers te besturen, ook voorwerpen als machines, horloges en auto’s zijn online. Het grappige is, de genoemde voorwerpen kennen wij allang als digitaal. Maar wat kunnen wij verwachten in de toekomst?

Al onze apparaten zullen uiteindelijk met elkaar verbonden zijn via internet. Voor de telecombranche houdt dit in dat werkend internet nóg belangrijker wordt, omdat we nagenoeg afhankelijk worden van internet. Hierbij is ook 5G in opkomst, de opvolger van ons huidige mobiele internet.

De opkomst van 5G

Het voordeel dat 5G kan brengen, is dat miljoenen of zelfs miljarden apparaten met elkaar verbonden kunnen worden, waardoor the Internet of Things werkelijkheid kan worden op een nog grotere schaal dan wij nu kennen. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s die met centrale servers én elkaar communiceren of een arts die op afstand via een robotarm een operatie uitvoert.

De eenheden

5G gaat gebruik maken van drie frequentiebanden: 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. De 700 MHz-band heeft het beste bereik, maar vergeleken met de andere frequenties de laagste snelheid. De 3,5 Ghz-band kan meer data versturen dan die van 700 MHz, maar heeft een kleiner bereik. De 26 GHz-band, heeft weer een zeer klein bereik maar kan veel data verspreiden, deze is dus handig op drukke plekken. Telecomaanbieders zullen eind 2019 gaan bieden op de frequenties die 5G mogelijk maken.

Wil jij een expert worden op het gebied van techniek en telecom? Bekijk dan de opdrachtenpagina.

Voor meer informatie over dit onderwerp kan je kijken naar dit artikel.