Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is in 2015 gebleken dat er te veel onnodige slachtoffers zijn door koolmonoxidevergiftiging. Door openbaarmaking hiervan en bewustwording van de consument zien we in de markt steeds meer technische innovaties en ontwikkelingen voor het tijdig waarnemen van koolmonoxide. In dit artikel lees je meer over de verschillende aanbieders en de werking per koolmonoxidedetector!

Koolmonoxidemeter ReTwist

De ReTwist is de eerste koolmonoxidemeter die werkt met behulp van een schakelstekker. De schakelstekker zorgt dat de stroomtoevoer vanuit de cv-ketel wordt afgesloten. De ReTwist stelt dit in werking wanneer er regelmatig meer dan 30 PPM (parts per million) aan koolmonoxide wordt gemeten. Het Nederlandse product slaat alarm door middel van licht- en geluidssignalen. Verkrijgbaar vanaf €139,95.

Koolmonoxidemelder met noodstopschakelaar van Vaillant

Ook Vaillant heeft een speciale koolmonoxidedetector uitgebracht: de AirMonitor. Deze meter is te plaatsen op alle toestellen van Vaillant, maar ook op verschillende gastoestellen van andere aanbieders en werkt door middel van een schakelaar. De schakelaar wordt geplaatst tussen de stroomtoevoer en zet de toevoer stop wanneer er een bepaalde hoeveelheid aan koolmonoxide wordt gemeten (vanaf 50 PPM). Daarnaast slaat de AirMonitor alarm door middel van geluid. Vaillant is tevens de eerste producent met een CO-sensor in de ketel: voorbeeld ketel. De AirMonitor is verkrijgbaar vanaf €116,00.

Nefit ontwikkelt mee

Nefit is bezig met de ontwikkeling van een luchtkwaliteitssensor die achteraf bevestigd kan worden op een toestel. Momenteel wordt de sensor getest op de Top Line modellen, daarna op andere type ketels.  De ClickOn-sensor meet de luchtkwaliteit en verbrandingslucht in de cv-ketel en heeft een ondergrens voor rookgassen en koolmonoxide. Als deze in het geding komt schakelt de sensor de ventilatie uit en geeft het toestel een storing aan. De sensors worden eind dit jaar verwacht, de kosten zijn nog niet bekend.

Wil je meer lezen? Bekijk vijf technische tips van onze cv-installateurs!