Heeft de klant last van een slechte WiFi-verbinding en heb je geen idee waar dat aan ligt? Het Agentschap Telecom heeft verklaard dat het misschien te maken heeft met een storende ledlamp.

In bepaalde gevallen kan een ledlamp storingen veroorzaken op de wifi-,radio-, tv- en telefoonverbindingen. Het Agentschap van Telecom (onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) start een onderzoek, want ledlampen moeten voldoen aan strenge overheidseisen. Het onderzoek zal grootschalig worden uitgevoerd onder ledlamp-leveranciers, waarbij gekeken wordt naar de effecten van storingen in het frequentiespectrum van ledlampen.

Te veel elektromagnetische straling

De storingen op het netwerk worden niet veroorzaakt door de led-bulb, maar het elektrische circuit dat erachter zit. Het kan namelijk zo zijn dat het elektrische circuit te veel elektromagnetische straling uitzendt. Wanneer dit bijvoorbeeld dezelfde bandbreedte is als die van de radio, dan is het mogelijk dat het ontvangst van de radio onderbroken wordt door het circuit van de ledverlichting.

Onduidelijke richtlijnen

Doordat de overheid al jaren adviseert om van gloeilampen over te stappen naar ledlampen, is de productie enorm gestegen. Het Agentschap wil dat de overheid maatregelen neemt om de lampen van strengere eisen te voorzien. Zo zegt een lichtexpert van Thal Technologies, dat de problemen niet veroorzaakt worden door de lamp zelf, maar door een oude fitting, waar waarschijnlijk eerst een gloeilamp in heeft gezeten. Hij waarschuwt daarnaast voor leveranciers die goedkope ledlampen aanbieden. Het Agentschap van Telecom voegt daar aan toe dat er ook op de bedradingen gelet moet worden. Ook de Consumentenbond geeft een waarschuwing af: het is belangrijk om de kwaliteit, het keurmerk en de wettelijke eisen in de gaten te houden voor het aanschaffen van een ledlamp.

Hoe kan je het beste storingen voorkomen?

Het onderzoek is nog volop aan de gang, maar allereerst wordt er geadviseerd om weg te blijven van goedkope ledlampen. Daarin zit namelijk de goedkoopste elektronica, om het lampje zo goedkoop mogelijk te houden. Verder is de plek van de ledlamp belangrijk: een enkele op het toilet kan geen kwaad, maar wat betreft de verlichting in de woonkamer of op de werkplek is het natuurlijk heel vervelend als daar een storing optreedt.

Wil jij een expert worden op het gebied van telecom en WiFi-netwerken verbeteren bij particulieren thuis? Bekijk dan onze opdrachtenpagina.