De NEN 1010, de norm voor elektrische installaties in de woning- en utiliteitsbouw, krijgt twee nieuwe delen. In het tweede deel komen slimme installaties aan bod. In dit artikel behandelen we een paar thema’s uit het tweede deel, zoals de bedrijfsvoering van energie en het inrichten van de netspanning.

 

Bedrijfsvoering energie
Bij een energie-installatie is het goed om te letten op de bedrijfsvoering. Voor de installatie kan je gebruik maken van een opslagsysteem of bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen of windenergie zelf energie vergaren. Een combinatie van beide is ook mogelijk, waarbij het net en zelf opgewekte energie bij elkaar worden gebracht. In dat geval is een overdrachtspunt met het net nodig.

Netspanning inrichten
Als je gebruikt maakt van zo’n combinatie met energie van het net of een zelfvoorzienende installatie, moet de installatie ook anders worden ingericht. Denk bijvoorbeeld aan gebruik van componenten om ervoor te zorgen dat de spanning sinusvormig blijft. “Op het moment dat je bent gekoppeld aan het net, bepaalt het net de frequentie en de spanning. Voor netspanning geldt dat de sinus zich 50 maal per seconde repeteert (50 Hertz). Ben je daarentegen los van het net, dan moet de installateur ervoor zorgen dat de spanning sinusvormig blijft bij een frequentie van 50 Hertz”, aldus Sjef Cobben, hoogleraar aan de TU Eindhoven en hoofdredacteur van Kennisbanken E-Installatie. Er zijn meerdere componenten die dit helpen inrichten. (Voorbeelden of verdieping op dit onderwerp zijn opgenomen in deel 2 van de NEN 1010-uitbreiding.)

Terugleveren van elektriciteit
Voor het terugleveren van elektriciteit zijn er in april nieuwe Europese codes bekend gemaakt. Deze codes definiëren de interactie tussen netbeheerder en installatie en moeten zorgen voor meer eenheid binnen de EU op het gebied van onder andere netveiligheid, leveringszekerheid en het faciliteren van de energietransitie.

Gelijkspanning
Bij slimme energie-installaties komt tenslotte het onderwerp gelijkspanning aan bod. Het is nog de vraag of je als installateur momenteel moet kiezen voor alleen wisselspanning of dat het delen van de installatie met gelijkspanning beter is, wanneer er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen. De trend om dit laatste uit te voeren kan zich in de toekomst sterk gaan ontwikkelen. De nieuwe NEN 1010 biedt voor dit soort onderwerpen een norm en advies. 

Meer weten over de uitbreiding van de NEN 1010? Lees ons artikel over de uitbreiding deel 1 – energiebesparing en certificering.

Bron: Installatiejournaal