Vanaf 2021 komt er een nieuwe wet, een procescertificering om te mogen werken met of aan gasverbrandingsinstallaties. De nieuwe wet stelt eisen aan de installatie, werkzaamheden én de bekwaamheid van monteurs die de werkzaamheden verrichten.

Voor wie is de wet CO-certificering?

De wet Procescertificering stelt eisen aan iedereen die werkzaamheden verricht aan gasverbrandingsinstallaties. Jouw onderneming dient hiervoor gecertificeerd te zijn, net als iedereen die werkzaamheden aan bijvoorbeeld cv-ketels uitvoert.

Dus zzp’er, mkb’er of werkgever: iedereen die werkt aan of met gasverbrandingsinstallaties, dient gediplomeerd te zijn volgens deze nieuwe eisen.

Hoe voldoe ik aan de nieuwe CO-certificeringseis?

De voorlopige eisen zijn op dit moment bekend bij branchepartijen, maar deze kunnen nog veranderen. Binnenkort komt er een online toets beschikbaar waarmee je zelf al kan testen welk niveau van vakbekwaamheid je bezit. Daarna moeten monteurs een theorie- en praktijkexamen afleggen. Hiervoor kan bijscholing mogelijk nodig zijn. Als je de examens hebt gehaald krijg je een speciale pas waarmee je kan aantonen dat je vakbekwaam bent.

Vanaf wanneer gaat de wet in?

Afgelopen mei heeft de Tweede Kamer het voorstel goedgekeurd. Nu moet het wetsvoorstel nog langs de Eerste Kamer, naar verwachting gaat de wet dan in vanaf januari 2020. Vanaf 2021 moet je gecertificeerd zijn om met gasverbrandingsinstallaties te werken.

Kosten

Als installateur moet je zelf de kosten betalen voor de examens, (ook die van je medewerkers eventueel), aanschaf van materialen en de terugkomende kosten voor bijvoorbeeld een herhalings-certificering. Echter, deze kosten zijn nog niet definitief en ook nog niet officieel bekend gemaakt.

Techniek Nederland

Branchevereniging Techniek Nederland maakt zich hard voor alle zzp’ers en monteurs waar deze wet op slaat. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen via het Dossier CO-certificering.

Wil jij bijklussen als onderhoudsmonteur cv? Bekijk dan snel onze openstaande opdrachten!